کوه سهند
عروس کوههای ایران در دستهبندی کوهکوه سهند یکی از بزرگترین و مهمترین برجستگیهای آذربایجان و از معروفترین کوههای آتشفشانی ایران است که در جنوب شهر تبریز و جنوب شرقی اوجان «بستانآباد» و شمال شهر مراغه در مرکز استان آذربایجان شرقی است. رشته کوه سهند برخلاف دیگر رشته کوهها به جای داشتن یک قله تک و منفرد، چندین قله دارد. این رشتهکوه دارای 17 قله با ارتفاع بیش از 3٬000 متر است که بلندترین آنها قلهٔ قوچگولی (کمال) 3707 متر بلندی داشته و در محدوده شهرستانی بستانآباد قرار دارد. این کوه بخشی از رشته کوه مرکزی و کمربند آتشفشانی سهند-بزمان محسوب میشود.
قلههای شمالی، همگی مشرف به جلگه تبریز و بستان آباد و قلههای جنوبی مشرف به جلگه مراغه هستند. کوههای کمال، پیرگوزن، جام، سهند، بوز داغ، ارونه، زری داغ، بویوک داغ، کریم داغی، لیقوان داغی، سلطان داغی، دمیرلی، آغداغ، موتال داغی، قبله داغی، ارشد داغی، شیر داغی، حرم داغی، گیروه داغی، چاناق، اوو داغی، آتاشان، درویشلر از مهمترین قلههای رشتهکوه سهند محسوب میشوند. دره زیبا و سحرانگیز شاه یوردی در شمال قلّه جام قرار گرفتهاست. متوسط ارتفاع رشته کوه سهند بین 2200-1400 متر است. این ارتفاع نشان از آب و هوای سرد این منطقه دارد. زمستانهای سرد و طولانی، وضعیت جوی غالب این منطقه است و برف در اکثر ماههای سال در قله سهند و قلههای همجوارش دیده میشود.
در دامنههای کوهستان سهند، زیباترین درههای آبرفتی همراه با روستاها، باغها و کشتزارها، جلوههایی شگفت پدیدآورده است و به علت تغییر اندک هوایی، بسیاری از عشایر و کوچنشینان، در فصل مناسب به این منطقه کوچ میکنند. صنایع دستی عشایر این منطقه بسیار خاص و معروف است، انواعی از جاجیم، گلیم و قالیچه که در نوع خود بینظیر هستند.
متاسفانه هیچ نظری ثبت نشده است.