دریاچه گهر
نگین گردشگری اشترانکوه در دستهبندی دریا و دریاچهدریاچه زیبای گهر یکی از جاذبههای گردشگری استان لرستان و شهرستان دورود است. از بزرگترین دریاچههای دائمی آب شیرین ایران، که در 35 کیلومتری جنوب شرقی شهر دورود در سمت غرب اشترانکوه، جنوب گردنه پنبه کال و تنگه تپله و شمال شرقی کوه سرسبز قرار گرفته است. گهر 2360 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و به همین دلیل، از مرتفعترین دریاچههای ایران نیز محسوب میشود. این دریاچه شامل دریاچههای گهر علیا (کوچک) و گهر سفلی (بزرگ) است. مساحت آن نیز حدود 100 هکتار برآورد شده است.
گهر شامل 2 بخش به نامهای گهر بزرگ (کله گهر) و گهر کوچک (کره گهر) میباشد. دریاچه گهر کوچک، یکی از جواهرات طبیعی استان لرستان است که با مساحت 7 هکتار در دل منطقه حفاظتشده اشترانکوه قرار دارد. این دریاچه با طول حدود 500 متر و عرض 150 متر، در 2 کیلومتری گهر بزرگ قرار گرفته و به خاطر طبیعت بکر و دستنخوردهاش، بهشتی برای طبیعتگردان محسوب میشود. دریاچه گهر بزرگ، که به نام کله گهر نیز شناخته میشود، یکی از زیباترین و بزرگترین دریاچههای آب شیرین ایران است. این دریاچه 85 هکتار مساحت دارد و عمق آن در ژرفترین نقطه به 30 متر میرسد. دریاچه گهر بزرگ با طول 1500 متر و عرض 400 تا 800 متر، مانند نگینی درخشان در میان کوههای سر به فلک کشیده و درختان سرسبز پنهان شده است.
دریاچه گهر، که به نگین اشترانکوه معروف است، زیستگاه حیوانات متنوعی است. در این منطقه میتوانید حیواناتی مانند بز، قوچ، آهو، پلنگ، گرگ، گراز، خرس قهوهای، کفتار، روباه، شغال و خرگوش را مشاهده کنید. همچنین، پرندگانی مانند عقاب، کبک، شاهین و تیهو نیز در این منطقه زندگی میکنند. در آبهای دریاچه نیز انواع آبزیان مانند مارماهی، لاکپشت، قورباغه و ماهی قزلآلای رنگینکمان و خالقرمز یافت میشوند. اگر خوششانس باشید، میتوانید برخی از این حیوانات را در روزهایی که تردد کمتر است، ببینید. دریاچه گهر نه تنها زیستگاه حیوانات خشکی و پرندگان است، بلکه محیطی مناسب برای انواع گیاهان نیز فراهم میکند.
بهترین زمان برای بازدید از نگین اشترانکوه دریاچه گهر از اواسط اردیبهشت تا تیرماه است که دریاچه و مسیرهای پیادهروی زیبا و سرسبز هستند. اما در بیشتر موارد بازدید از دریاچه تا اواسط خرداد مجاز نیست. آب دریاچه نیز بسیار شفاف است بهطوری که در برخی جاها امکان دیدن کف آب و حتی رفتوآمد ماهیها نیز وجود دارد. بازتاب نور خورشید به خاطر شفافیت آب سبب شده که آب به رنگ فیروزهای درآید.
متاسفانه هیچ نظری ثبت نشده است.