_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
امتیاز:
سطح توانایی: پیشرفته

قله دماوند

بام ایران در دسته‌بندی کوه

کوه دماوند، بلندترین کوه ایران و غرب آسیا، همچنین بلندترین آتشفشان آسیا و خاورمیانه، در شمال ایران و استان مازندران قرار دارد. این کوه در رشته کوه البرز و در جنوب دریای خزر واقع شده است. دماوند به عنوان سومین آتشفشان مرتفع در نیمکره شرقی (پس از کوه کلیمانجارو و کوه البروس) شناخته می‌شود. نام دماوند از ترکیب دو بخش "دم" (به معنی بخار یا دود) و "آوند" به معنای داشتن بخار و دود، به دلیل ویژگی آتشفشانی آن گرفته شده است.

 

کوه دماوند در بخش لاریجان شهرستان آمل در استان مازندران واقع شده و در تاریخ 13 تیرماه 1387 به‌عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست آثار ملی ثبت شد. این کوه همچنین از سال 1381 به‌عنوان اثر طبیعی ملی در فهرست مناطق چهارگانه حفاظتی محیط زیست قرار دارد. دماوند نه تنها به‌عنوان نماد عظمت ایران در ادبیات و تاریخ کشور مطرح است، بلکه در افسانه‌ها و داستان‌های پارسی نیز جایگاه ویژه‌ای دارد.

 

در قله دماوند، فضای وسیعی وجود دارد که بوی شدید گازهای گوگردی در آن مشام را می‌آزارد. در وسط قله گودی وجود دارد که افراد معمولاً در اطراف آن حرکت می‌کنند. سنگ‌های گوگردی این منطقه بوی خاصی دارند و بهتر است از دست زدن به آن‌ها خودداری کنید. در جبهه جنوبی کوه دماوند آبشاری یخ‌زده قرار دارد که به‌طور طبیعی هیچ‌گاه ذوب نمی‌شود و در تابستان نیز به‌دلیل تغییرات دمایی در طول روز، این آبشار یخ‌زده تشکیل می‌شود. برای صعود به قله دماوند، مسیرهای مختلفی وجود دارد که جبهه جنوبی ساده‌ترین و جبهه شمالی سخت‌ترین مسیر محسوب می‌شود. این مسیرها معمولاً شامل بخشی از مسیر با نیسان است و برای حمل بار می‌توان از قاطر استفاده کرد.

- کوهنوردی

با توجه به توان بدنی حدود ۱۶ ساعت کوهنوردی در دو روز است.

مشخصات

معرفی موقعیت و مشخصات قله دماوند
قدمت: 38500سال
موقعیت: مازندران، آمل، لاریجان
مختصات: 35.95433921، 52.11033763
ارتفاع نسبت به محیط: 4667 متر
ارتفاع نسبت به دریا: 5610 متر
زمین چهر: آتشفشانی، کاسه آتشفشانی
نوع جانوران منطقه: حضور جانوران شکارچی، حضور حشرات حساسیت‌زا، حضور جانوران گیاه‌خوار
شیوه تردد: خودرو شخصی، پیاده‌روی، تنها با تجهیزات فنی کوهنوردی

مسیرها

راه های رسیدن به قله دماوند
1) جبهه شمالی
دریافت فایل GPX
مسیر صعود این جبهه از میان دو یخچال سیوله (سمت راست) و دوبیسل (سمت چپ) صورت می‌گیرد. مسیر شمالی از سنگ بزرگ واقع در جنوب غربی روستای ناندل شروع می‌شود. این مسیر دو جان‌پناه در ارتفاع‌های ۴۰۰۰ متر (معروف به جان‌پناه ۴۰۰۰) و ۴۷۰۰ متر (معروف به جان‌پناه ۵۰۰۰) دارد. ابتدای مسیر دشت ناندل است و مسیر قبل و بعد از جان‌پناه ۵۰۰۰ با دست به سنگ همراه است. این مسیر به غیر از گوسفندسرای ابتدایی، آب آشامیدنی ندارد و در قسمت‌های پایانی شیب زیادی دارد که منجر به سنگینی کوله و سختی صعود است.
2) جبهه شرقی
دریافت فایل GPX
این یال در سمت شرقی دماوند قرار دارد و مبدا صعود آن تاسیسات معدن اول ملار در دو کیلومتری روستای ملار می باشد. این مسیر مشخص با پاکوبی نامحسوس بین دو دره اصلی شرقی دماوند قرار دارد. در ارتفاع 4100 متری این مسیر هم محل مناسبی برای کمپ زدن وجود دارد. در حدود 5000 متری ، مسیر با قدری انحراف به سمت شمال، از قسمت بالای یخچال شرقی به سوی مسیر انتهایی تیغه های ملار تراورس می کند.
3) جبهه غربی
دریافت فایل GPX
مسیر غربی از پارکینگ در ارتفاع حدود 3400 متر آغاز می‌شود و پس از حدود 3 ساعت کوهپیمایی به پناهگاه سیمرغ می‌رسد و با ادامه مسیر بر روی یال غربی به قله منتهی می‌شود. در پناهگاه سیمرغ آب وجود دارد و شیب انتهای مسیر غربی به نسبت زیاد است.
4) جبهه جنوبی
دریافت فایل GPX
از سمت جنوب شرقی کوه. پلور، رینه، گوسفند سرا و بارگاه سوم در این مسیر قرار می‌گیرند. رایج‌ترین و پرترددترین مسیر صعود به دماوند مسیر جنوبی است. کوهپیمایی این مسیر از مکانی موسوم به دوراهی آغاز می‌شود که در آن راه خاکی به سمت مسجد، از مسیر آسفالت وصل‌کنندهٔ پلور و رینه جدا می‌شود. پس از عبور از مسجد و گوسفند سرابه بارگاه سوم می‌رسد و پس از آن با صعود از یال مستقیم جنوبی و عبور از کنار آبشار یخی به تپه گوگردی و در نهایت قله می‌انجامد. پاکوب‌های این مسیر به علت تردد بالا بسیار واضح و همچنین درگیری با سنگ در این مسیر وجود ندارد.

جاذبه‌های گردشگری مازندران

جاذبه‌هایی که در این اطراف هستند

دیدگاه کاربران

دیدگاه کاربران و همسفران ما :)

تجربه خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

avatar

حسن قنبری

مطالب بسیار کاربردی و مفید بود. ممنون از شما

شنبه - 1403/11/06

این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید!